Online Booking

Arrival date:  Nights:  Access key (optional) Change/Cancel reservation »

Sveti Stefan

Kao nasukana kamena ladja, u središnjem dijelu Budvanske rivijere "usidrio" se Sveti Stefan. Negdašnje ribarsko seoce, koje se u spisima prvi put pominje 1442, od 1960. je svjetski poznat grad-hotel sa konfornim vilama i apartmanima. Prema jednom predanju, Paštrovići su naseobinu sagradili blagom otetim od Turaka u 15.vijeku. Stoljećima kasnije, Sveti Stefan bio je i sjedište Paštrovića, a gdje je zasijedao i odluke donosio i njihov sud zvani bankada. Ova tradicija održala se do danas.

 

Baveći se uglavnom ribarstvom i maslinarstvom, negdašnji žitelji ovog ostrvceta, tjerani tegobnim životom i skuidicama, napuštali su ga i u potragu za boljim životom kretali put Carigrada, a kasnije Amerike i daleke Australije. Kraj druog svjetskog rata ostvrce je dočekalo gotovo pusto. Zahavljujući ideji istaknutioh crnogorskih slikara, poput Lubarde i Milunovića, grad-hotel svoje prve goste primio je prije četrdeset godina. Ubrzo dobija i titulu jednog od najekskluzivnijih ljetovališta na svijetu. Državnici,visoki političari, inudstrijalci, filmske zvijezde, vrhunski sportisti, uglavnom su njegova klijentela. Naročito u prestižnoj i već legendarnoj vili "118", gdje dnevni najam doseže i 1.500 dolara.

 

“…Kao da sam se vratila u grad iz najljepše bajke mog djetinjstva.”

kazala je za jedne posjete Svetom Stefanu italijanska filmska diva Sofija Loren.

   
   
   
   
   

 

Hotel Adrović

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.                          Connect with us:
facebooktwittergooglelinkedin